Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Tel Aviv University araştırmacıları koronavirüsün hızlı etkin ve pahalı olmayan bir yolla, ultraviyole ışık yayan LED'leri kullanarak öldürülebileceğini ortaya koyan bir çalışma gerçekleştirdi. Eklenti olarak uygulamasının kolaylığı nedeniyle bu UV-LED teknolojisinin hem ölçeklendirilebilir satın alınabilir versiyonlarının geliştirilebileceğini hem de bireysel hayatta kullanımının yakın bir gelecekte mümkün olabileceğini belirten araştırmacılar tüm detayları ve sonuçları Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology'de yayımladı.

Çalışma asıl olarak UV-LED irradyasyonunun veya ışımasının dezenfeksiyon verimliliğini tespit edebilmek üzere dizayn edildi. Farklı dalgaboylarında veya frekanslarda, koronavirüsler ailesinden bir virüs üzerinde ultraviyole ışınların öldürücülüğünü mercek altına alan Prof. Hadas Mamane öncülüğündeki araştırmacılar mevcut koronavirüslere ve gelecekteki olası benzer virüslerin yaratacağı salgınlara karşı aşı ve ilaç dışında bir kesin çözüm yolu arıyordu.

Virüsün bulaşması sonrasında çözüm olabilen ilaçlar ile bulaşmasına engel olan aşıların yanı sıra virüslerin bulaşmasını baştan çözmeyi hedefleyen etkili dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemlerinin araştırılması da çok büyük bir önem arz ediyor. Hepimizin bakteriyel hastalıklara karşı koruyuculuğunun çok daha yüksek olduğunu bildiğimiz sprey dezenfektanların her ne kadar konsanstrasyonları değişse de uygulandıkları yüzeyde etkinlik göstermeleri için yüzeyde bir süre kalması gerekmektedir. 

Ortak kullanım alanlarının, toplu ulaşım araçlarının, spor merkezlerinin ve avmlerin bu tip sprey dezenfektanların uygulanması ile dezenfekte edilmesi her şeyden önce fiziksel insan gücünü gerektirmekte ve bu da hem hata oranını hem de verimliliğini etkilemektedir. Ancak LED lambaların kullanıldığı dezenfeksiyon sistemleri ise havalandırma sistemlerinin, klimaların içine entegre edilebilir ve üflenecek olan havanın alana salınmadan önce dezenfekte edilmesi sağlanabilir.

Araştırmacılar ultraviyole ışının bazı dalgaboylarında belirli süreler LED'ler aracılığıyla uygulanmasının koronavirüs tiplerini öldürmek için çok kolay ve görece ucuz bir yol olduğunu yaptıkları bir dizi deney ve analiz ile gösterdi. Piyasadaki LED lambalar hali hazırda oldukça az enerji tüketiyor ve sıradan ampullerin aksine civa barındırmıyor. Çalışmada aynı zamanda bu uygulamaların yakın zamanda devreye girmesinin bireysel kullanım ile toplumsal etkisi ve ticari olarak ölçeklendirilebilirliği de değerlendirmeye alındı.

Koronavirüsleri öldürmek için en optimum dalgaboyunu belirlemek için deneyler gerçekleştiren bilimciler, 285 nanometre dalgaboyu ışının, 265 nanometre kadar iyi verimlilikle öldürebildiğini ve yarım dakkadan az bir süre ile uygulanmasının var olan koronavirüslerin yüzde 99.9'undan daha fazlasını yok ettiğini ortaya koydu. Bu benzer verimliliğin ortaya konması şöyle bir önem arz ediyor: 285 nanometre LED ampuller 265 nanometrelere göre daha düşük maliyetli ve piyasada daha çok bulunuyor. Endüstriyel mevcudiyetinin fazlalığı bu potansiyeli daha anlamlı hale getiriyor.

Bilimciler yakın gelecekte tedarik edilecek çok miktarda 285 nanometre ultraviyole-LED'lerin gezici robotik sistemlerin, havalandırmaların, vakum sistemlerinin, su akıtma sistemlerinin içine entegre edilebileceğini ve bu yolla çok fazla alanın, yüzeyin ve ortamın dezenfeksiyonunu çok hızlandırabileceğini ve kolaylaştırabileceğini ortaya koydu. 

Ancak şu aşamada şu notu almak gerekir ki, bu metot şimdilik evlerde kullanmak için tehlikeli ve tamamen efektif olduğundan emin olmak için hiçbir şekilde bir insanın bu ışınlara direkt maruz kalmaması gerekmekte. Hem direkt hem de dolaylı yollarla yüzeyleri, havayı ve hatta suyu dezenfekte etmek üzere bakteri ve virüsleri öldürmenin insanlara en zararsız yollarını geliştirmek için multidisipliner araştırmalar ve teknoloji çalışmaları kolabore ekipler tarafından başlatıldı.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir