Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Güney Afrika'da ortaya çıkarılan antik insan akrabasına ait fosilleşmiş bir ayak parmağı; insanlığın en az 1.7 milyon yıldır kanser ile savaştığını ortaya koyuyor.

Fosil, oldukça tehlikeli bir kanser türü olan osteosarkom (habis bir kemik tümörü) işaretleri taşıyor. Bu da demek oluyor ki bütün kanser türleri modern yaşama ait vakalar değil, bazı kanser tetikleyicileri evrimsel geçmişimizde kendine yer edinmiş.

University of Witwaterstrand'dan Edward Odes; modern tıbbın, insanlardaki kanser ve tümörleri modern yaşamın ve çevrenin sebep olduğu hastalıklar olarak ele aldığını, ancak bu çalışmanın, bu tür hastalıkların modern sanayi toplumlarının oluşumundan milyonlarca yıl önce antik akrabalarımızda kök bulduğunu gösterdiğini söylüyor.

South African Journal of Science' da yayımlanan çalışmada, araştırmacılar; kemiğin, bir yetişkine mi yoksa bir çocuğa mı ait olduğunu ya da kanserin kişinin ölümüne sebep olup olmadığını henüz bilmediklerini, fakat muhtemelen oldukça acı verici bir ağrıya neden olduğunu ve kişinin hareket kabiliyetini olumsuz anlamda etkilediğini söylüyor.

Aynı araştırmacıların yürüttüğü bir başka eş çalışma ise aynı bölgede bir kemik tümörü keşfedildiğinin altını çiziyor ve bunun daha da eski olduğunu, yaklaşık 1.98 milyon yıl önceye ait olduğunu ileri sürüyor. Fakat ayak parmağındakinin askine bu tömörün iyi huylu olduğu söyleniyor.

Şimdiye kadar bulunmuş en eski iyi huylu kemik tümörü örneği yaklaşık 120.000 yıl önceye ait bir fosilde keşfedilmişti, ancak bu yeni çalışma ile en eski kaydın yaklaşık 1.98 yıl önceye ait olduğu güncellemesi yapıldı.

Bu iyi huylu fakat anormal bir büyüme gösteren (osteoyid osteyem olarak tanımlanan) tümore dair şaşırtıcı olan ise 12-13 yaşındaki bir kişinin omurgasına ait olduğu. Daha önce bir çocukta böylesi bir hastalığa dair fosil delili elde etmemiştik ve modern zamanlarda nadiren omurgada bir tümör vakası ile karşılaşıyoruz, bu da elde edilen bulguyu çok değerli kılıyor.

Çocuk omurgasında iyi huylu tümör / Credit: Paul Tafforeau (ESRF) Çocuk omurgasında iyi huylu tümör / Credit: Paul Tafforeau (ESRF)


Her iki kemik de Güney Afrika'daki Cradle of Humankind (İnsanlığın Beşiği) olarak bilinen paleontolojik bölgedeki mağaralardaki kazılardan elde edildi.

Hiçbir tümör belirtisi görülmeyen Mısır'daki mumya çalışmalarına dayanarak kanser hastalığının görece yeni bir hayati risk olduğu fikri benimsenmişti. Fakat görünen o ki kanser de neredeyse insanlığın kendisi kadar eski bir geçmişe sahip.

Araştırmacıların artık sağlıksız yaşamanın (sigara kullanımı gibi) ve "zararlı" genetik mutasyonların sebep olduğu kanser sayısı arasındaki dengeye dair tekrar bir ölçüm yapmaları gerekiyor.

National Geographic'e konuşan Edward Odes; Paleo diyetini seçseniz de istediğiniz kadar temiz bir çevrede yaşasanız da kendinize ne yaptığınızın bir önemi olmaksızın bu hastalığın antik bir geçmişe sahip olduğunu söylüyor.

En azından şimdilik, uzak atalarımızın da bizim gibi bazı benzer sorunları yaşadıklarını biliyoruz ve eğer bu tip bir kanserin nasıl ortaya çıktığını anlayabilirsek, durdurma şansımız da artacak.




Kaynak ve İleri Okuma: 
- Cancer on a Paleo-diet? Ask someone who lived 1.7 million years ago. EurekAlert. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/uotw-coa072716.php (accessed on 2016, July 30)
- Nield, D. The earliest case of cancer has been found in a 1.7 million-year-old bone. ScienceAlert. http://www.sciencealert.com/the-earliest-case-of-cancer-found-in-a-1-7-million-year-old-bone (accessed on 2016, July 30)


Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir