48 milyon yaşındaki at-benzeri fetüs, Almanya - Frankfurt yakınlarındaki Messel çukurunda keşfedildi. Keşif dün itibariyle PLOS ONE 'da , yine Frankfurt'ta bulunan Senckenberg Research Institut'ten Jens Lorenz Franzen öncülüğünde gerçekleştirilen bir çalışma olarak yayımlandı.
Araştırmanın yazarları, 2000 yılında Almanya'nın Frankfurt şehri yakınlarında keşfedilen Eosen döneme ait at-benzeri fetüs üzerinde yaptıkları incelemelerini tamamladılar. 12.5 santimetre büyüklüğündeki fetüsü ve ona ait kemiklerin anatomisini detaylı şekilde inceleyebilmek için, araştırma ekibi SEM (scanning electronic microscopy) ve yüksek çözünürlüklü mikro-x-ray 'den yararlandı.

Fetüs son derece iyi korunmuş gibi görünüyordu : neredeyse tüm kemikleri mevcut ve bütün haldeydi, yalnızca ezilmiş gibi görünen kafatası dışında. Fosilin iyi bir şekilde korunmuş olması, araştırmacıların fetüsün orijinal görünüş ve duruşunu yeniden oluşturmalarını son derece kolaylaştırdı.
araştırmacılar aynı zamanda iyi korunmuş yumuşak dokular da keşfettiler : uteroplasenta ve geniş rahim -uterus- köprüsü (Broad ligament of the uterus). Bu keşif de plasental memelilerin rahim- döl yatağı sistemine dair elde edilmiş en eski fosil kaydı olarak literatüre geçti.
SEM taramaları ile, araştırma ekibi yumuşak dokuların yerinde bakteriyel yeşermeler tespit etti, ki bu özellik de aynı civarda bulunan diğer örneklerle ortaklık gösteriyor. Gözlenebilir tüm detaylar, bugün yaşamakta olan kısraklarla büyük benzerlikler gösteriyor.
Bu benzerlikler araştırmacıların 'paleosen çağda üreme sistemlerinin hali hazırda gelişmiş bir yapıya sahip olduğu' varsayımını kuvvetlendirdi. Öyle ki, şimdi ise daha erken dönemlerde de üreme sisteminin gelişmişliği üzerine kanıtlar bulunması bekleniyor.
Referans : Franzen JL, Aurich C, Habersetzer J (2015) Description of a Well Preserved Fetus of the European Eocene Equoid Eurohippus messelensis. PLoS ONE 10(10): e0137985. DOI: 10.1371/journal.pone.0137985
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

31 Ağustos 2017
Atların Neden Tek Tırnağı Vardır?
08 Kasım 2014
At Dışkısı Mantarında Yeni Bir Antibiyotik Bulundu

27 Eylül 2016
Atlar İşaretle İletişimi Kolayca Öğrenebiliyor

11 Şubat 2016
Atların Yüz İfadelerimizi Okuduğunu Biliyor muydunuz?

05 Aralık 2018
Tarih Öncesinde Yaşamış 23 İlginç Hayvan

24 Kasım 2015
Yaşamış En Büyük Sıçan Fosilleri Keşfedildi