İnsanlar birbirlerine neden cinsel içerikli mesajlar ya da çıplak fotoğraf ve videolar içeren mesajlar gönderirler?

Kısa süreli bir ilişki için, cinsel içerikli mesajlar göndermek, istediğiniz şeye ya da en azından denediğiniz şeye dair doğrudan niyeti belli etmek gibi görünebilir. Fakat, California State University'den Rob Weisskirch tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, cinsel içerikli mesajlar gönderme durumu, aslında taahhüt edilmiş ilişkiler (resmi anlamda) içerisinde daha fazla ortaya çıkan bir durumdur. Bazı araştırmalara göre ise insanlar genellikle, romantik bir ilişki içerisinde bulundukları partnerleri tarafından bir şeye zorlanmalarının ardından ya da partnerleriyle tartışmaktan kaçınmak için cinsel içerikli mesajlar gönderme yoluna başvuruyorlar. Dolayısıyla, belki de endişe ve partnerinizin sizin hakkınızda ne düşündüğüne dair kaygılanmanız, sizi cinsel içerikli mesajlar gönderme gibi davranışları göstermeye teşvik edebilir.

Teknolojinin ilişkileri nasıl etkilediği üzerine çalışmalar yürüten ve insan gelişimi araştırmacısı olan Rob Weisskirch, insanların ilişkileri hakkında ya da partnerlerinin kendilerine dair ne düşündüğüne dair endişe duyan insanların cinsel içerikli mesaj göndermeye daha yatkın olup olmadıklarını anlamak istedi.

Peki, Bu İlişki Endişesi Neden Kaynaklanıyor?


İlişkilere dair başlıca teorilerden birisi bağlanma teorisi olarak isimlendirilir. Bağlanma teorisine göre, bir bebek olarak bakıcınızla —ya da bir bakıcı olarak bebeğinizle— ilişkilenme biçiminiz sonraki hayatınızda ilişkilere bakışınızı şekillendiriyor.

Eğer bakıcınız (anne, baba ya da ilgilenen kimse) sizin ihtiyaçlarınıza ayak uyduruyor ve hassas davranıyorsa, bakıcınıza dair bir güven bağlılığı geliştirirsiniz. Yani, yakın ilişkilerle rahat hissedersiniz, çünkü bunu zamanında deneyimlemişsinizdir. Sıkıntılı ya da aç hissettiğinizde ya da üşüdüğünüzde, anneniz ya da babanız yanınızdadır. Bu deneyimden yola çıkarak da ilişkilerin, güvenli ve çift taraflı olduğunu öğrendiniz ve bağlanma endişeniz de azaldı.

Fakat, eğer ki bakıcınız ihtiyaçlarınıza karşılık vermediyse, dikkatsiz, ilgisiz ve özensizse, dolayısıyla da güvensiz bağlanma geliştirmeniz muhtemeldir. Eğer duygusal ya da fiziksel olarak (rahatlık gibi) istediğiniz bir şey karşılanmamışsa, yetişkin olduğunuzda ilişkilere dair endişeli yaklaşırsınız. İlişkilerin güvenilmez olabileceğini, yakın ilişkilere yatırım yapılmayacağını ve her şekilde samimi olmaktan kaçınmak gerektiğini düşünebilirsiniz.

İnsanlar Endişeli İlişkilerinden Kaynaklı mı Cinsel İçerikli Mesajlar Atarlar?


Weisskirch ve beraberindeki ekip, yalnız kalmaktan korkan ya da flört endişesi yaşayan ya da aynı zamanda bağlanma biçiminde güvensiz ve tedirgin hisseden isanların cinsel içerikli mesajlar göndermelerinin daha muhtemel olabileceği hipotezini kurdular. Ekip aynı zamanda da bu yalnız kişilerin, ilişkileri netleşmemiş bile olsa romantik partnerlerine cinsel içerikli mesajlar göndermelerinin daha muhtemel olduğunu düşünüyor.

Araştırmacılar, ilişkisel endişenin cinsel içerikli mesaj gönderme davranışını nasıl etkilediğine dair daha fazla bilgi sahibi olmak adına 459 bekâr, heteroseksüel, lisans öğrencisine çevrimiçi bir ölçek sundular. Ölçekte bulunan sorular, katılımcıların cinsel içerikli mesaj gönderme davranışlarını, ilişki durumlarının cinsel içerikli mesajlaşma ihtiyacını, yalnız kalma korkularını, flört endişelerini ve bağlanma biçimlerini (güvenli ya da güvensiz) değerlendirmeyi kapsıyordu. Katılımcıların yarısının bir ilişkisi yoktu ve yaklaşık %71'i de kadın bireylerden oluşuyordu.

Analizler sonucunda, ekip, hali hazırda romantik bir ilişki (kısa süreli ya da uzun süreli) içerisinde bulunan kişilerin, bir ilişki içinde bulunmayan bireylere kıyasla daha fazla cinsel içerikli mesajlaşma eğilimi gösterdikleri bulgusuna ulaştı. Öte yandan, cinsel içerikli mesaj gönderme davranışını sergileme eğiliminin cinsiyete bağlı bir farklılık göstermediği, ancak erkeklerin kadınlara kıyasla cinsel teklifler içeren mesajlar göndermeye daha yatkın oldukları görüldü.

Bunun yanı sıra ekip, genel olarak, partnerin olumsuz değerlendirmesine dair korkudan (basitçe, partnerinizin sizin hakkınızda ne düşündüğüne dair endişe) doğan flört endişesinin ve daha güvenli bir bağlılık sahibi olmanın (samimiliğe ve yakın ilişkiye dair rahatlık) kişinin cinsel içerikli fotoğraf veya video ya da cinsel içerikli bir yazı içeren mesaj gönderme ihtimaline dair tahmin geliştirebileceği bulgusuna ulaştı.

Öte yandan araştırmacılar; endişenin, insanları cinsel içerikli mesajlar göndermeye teşvik ettiğine dair bir bulguya ulaşmayı beklerken, yakın ilişkideki rahatlığın cinsel içerikli mesajlaşma davranışı ile ilişkili olduğunu görünce şaşkınlık duyduklarını belirtiyorlar. Ayrıca ekip, bu tarz bir mesajlaşmanın netleşmemiş ilişkilerde ortaya çıkabileceğini yani cinsel içerikli mesajlaşmanın flörtleşmenin bir parçası olabileceğini düşünüyorlardı.

Fakat, yakın ilişki kurma konusunda rahat hisseden (güvenli bağlanma biçimi) ve partnerlerinin kendileri hakkında ne düşüneceği hakkında endişe duyan insanların bu tarz mesajlaşmalara daha fazla başvurduğu ortaya çıktı. (Ancak eğer ki ilişkide bir miktar netlik söz konusuysa.)

Flört Endişesinin Bu Tarz Mesajlaşma ile Ne Gibi Bir İlişkisi Var?


Bu durum bize şunu anlatıyor; insanlar, cinsel içerikli mesajlaşma içerisinde bulunarak partnerlerinin arzularını --ya da algılanan arzularını-- hoş karşılamış olarak düşünülmek istiyor olabilirler. Ve ilişkilerdeki yakınlık, samimiyet cinsel içerikli mesajlaşmanın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Öte yandan ilişkinin netliği arttıkça da bu mesajlaşma devam ediyor.

Görünüşe göre, cinsel içerikli mesajlaşma daha az utanç verici bir hal alarak giderek bu tarz mesajlaşmada daha rahat hissetmeyi de ortaya çıkarıyor. Böylelikle kişi, partnerinin cinsel içerikli mesajlaşma istediği algısına kapılıyor. (Burada altını özellikle çizmemiz gereken bir nokta var; eğer ki ilişkide bir netlik söz konusu ise.) Okur kitlemizin biliş düzeyine güvenimizden belirtme ihtiyacı duymuyoruz ancak yine de hatırlatmakta fayda var ki; taciz ile aradaki ince çizgiyi kaybetmeden, bu araştırmaya dayanarak; biraz cinsel içerikli mesajlaşmanın ilişkiler için kötü olmayacağı söylenebilir.




Kaynak ve İleri Okuma:
- Fraley, R. Chris. "A brief overview of adult attachment theory and research."University of Illinois (2010).
- Weisskirch, Robert S., and Raquel Delevi. "“Sexting” and adult romantic attachment." Computers in Human Behavior 27, no. 5 (2011): 1697-1701.
- Drouin, Michelle, Jody Ross, and Elizabeth Tobin. "Sexting: a new, digital vehicle for intimate partner aggression?." Computers in human behavior 50 (2015): 197-204.
- Weisskirch, Robert S., Michelle Drouin, and Rakel Delevi. "Relational anxiety and sexting." The Journal of Sex Research (2016): 1-9.
- Weisskirch, R. Sexting might actually be a sign of a committed relationship. The Conversation. https://theconversation.com/sexting-might-actually-be-a-sign-of-a-committed-relationship-61561
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir