Civcivler sayıları bizler gibi okuyor
Kapak Görseli: ROSA RUGANI/UNIVERSITY OF PADOVA
İnsanlar rakamları soldan sağa artan şekilde hayal ediyor. Son yapılan araştırmaya göre yumurtadan yeni çıkmış civcivler de insa...
Kapak Görseli: ROSA RUGANI/UNIVERSITY OF PADOVA
İnsanlar rakamları soldan sağa artan şekilde hayal ediyor. Son yapılan araştırmaya göre yumurtadan yeni çıkmış civcivler de insanlar gibi rakamları soldan sağa artan şekilde hayal ediyor. Civcivler, insanların saydığı gibi sayı sayamasa da, objelerin nicelik olarak daha çok ya da daha az olduğunu fark edebiliyor.
Bilim insanları geçtiğimiz günlerde civcivlerin daha büyük sayıda olan grupları, objeleri daha sağa koyma veya yerleştirmeye meyilli olduklarını hatta bunu üzerine çizilen kare miktarı farklı olan kartlarla uyguladıklarını da gösterdiler. Üzerinde 5 tane karo çizilmiş olan kartları tanıtarak civcivler eğitildi ve kartların arkasına saklı olan toprak solucanlarıyla bu deneyi de daha lezzetli ve çekici hale getirdiler. Daha sonra üzerinde eşit sayıda (2şer kare) kare bulunan kartlarla tanıştırıldılar ve ilginç olan şu ki eşit kareli kartlar da olsalar, asıl eğitildikleri karttan (5 kareli) daha az sayıda kare bulundurduğu için; tavuklar solucanı soldaki kartın arkasında aradı.
Test üzerinde 8 kare bulunan yeni iki kartla tekrarlandığında ise, sağdaki kartı seçtiler. Bulgular online olarak Science dergisinde yayımlandı. Benzerlikler gösteriyor ki, " akli (mental ) sayı doğrusu "civcivler ve insanlar arasında ortak özelliklerden biri, ancak yine de kültürler arası yazı dili farklılığından dolayı sağdan sola büyüyen sayı sistemleri de var. Arapça, Farsça buna örnek. Araştırmacıların öngördüğü şey ise şu: sayı doğrusunun yönü tercih olarak beyindeki asimetride kayaklanıyor olabilir ki bu asimetri de kuşlar ve insanlar arasında ortak.
https://www.youtube.com/watch?v=vqdaViE8odM
Referans : Number-space mapping in the newborn chick resembles humans' mental number line, Science 30 January 2015: Vol. 347 no. 6221 pp. 534-536. DOI: 10.1126/science.aaa1379
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

21 Şubat 2017
Beynin Öğrenmesi Entropi Kontrolünde Olabilir

21 Şubat 2016
Aşk Sürecindeki Beynimiz

29 Aralık 2014
Neden Rüya Görürüz?

16 Eylül 2017
Çiğneyip Tükürmenin Fizyolojisi ve Sefalik Tepki

21 Kasım 2014
Hayal ve Geçek Beyinde Zıt Yönlerde İşleniyor