İşte bir dişi bülbül bir yıllık tropik sakinine mi yoksa bir ziyaretçi karkuşuna (ispinoz) mı ait olduğunu söylemenin kolay yolu; Yaşamlarını ekvator çizgisinin çevresinde geçiren türlerin dişileri, erkeklerinkinden daha parlaktır. Buna karşılık yazın kuzeye göçen türlerin dişileri ise erkeklerinkine nazaran daha sönük tüylere sahip.
Geçmişte, bu tüy rengi farkının kuzeyde gerçekleşen kısa üreme süresine bağlı olduğu düşünülüyordu. Hipoteze göre, kuzeyde çiftleşen erkekler, eş bulma yarışında galip gelmek için daha parlak tüyler geliştirdiler.
Ancak yeni bir çalışma, kuzeye göçerek çiftleşen dişilerin erkeklerden daha mat tüyler geliştirerek bu farkların oluştuğu ile ilgili bir ipucunu ortaya çıkardı. Bunun temel itki gücünün ise uzun yolculuklar boyunca avcılar tarafından daha az farkedilmek olduğu düşünülüyor.
San Antonio'daki Trinity University'den bilimciler göç şekilleri, göç modelleri, çiftleşme bölgeleri ve 109 ayrı bülbül türünün atalarını inceleyen bir çalışma yürüttü. Çiftleşme sezonunun uzunluğu değil, asıl dişi erkek arası renk farkının belirleyicisinin göç uzunluğu belirlendi. Bulgular ise Proceedings of the Royal Society B'de yayımlandı.
Dişi çıkık göğüslü bülbüller (Setophaga castanea), Kuzey Amerika'daki çiftleşme bölgeleri ile Karayipler'de kışı gerçirdikleri yer arasında yaklaşık 7.000 kilometre göç ediyorlar , tüyleri ise beyaz ve kurşuni renklerden oluşuyor. Erkekleri ise sarı ve parlak kahverengi tüylere sahip..
Ancak tropik çizgide yaşayan düz boğazlı kızılkuyrukların (Myioborus miniatus - görseldeki kuş) ise hem erkekleri hem de dişileri parlak ve dikkat çekici tüylere sahip. Göç eden bülbüller için araştırmacılar, erkekte parlak ve dikakt çekici renklerdeki tüylerin çiftleşme noktasında sağladığı avantajlarının, avcılar tarafından farkedilmeye baskın geldiğini varsayıyor.
Belki de türlerinin devamlılığını ve genlerin gelecek nesillere geçmesini ölümden daha çok önemsiyorlardır.
Referans : Sciencemag.org, In warblers, longer migration means drabber females, news.sciencemag.org/biology/2015/05/warblers-longer-migration-means-drabber-females, DOI: 10.1126/science.aac4647
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

05 Aralık 2016
Tardigradların Çiftleşme Davranışları İlk Kez Görüntülendi

20 Haziran 2015
Sağlak ya da Solak Olma Durumu Kangurularda da Gözlemlendi

25 Aralık 2017
Hayvan Çiftleşmesinin En Garip 8 Örneği
18 Ocak 2015
Balıklarda Altıncı His

29 Kasım 2015
Kuş ve Dinozor Yuvaları Arasındaki Kayıp Bağlantı