Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Bilim insanları, domuz genomunu bir retrovirüs ailesini deaktive etmek üzere düzenlemeyi başardı. Bu çalışmanın sonuçlarının insanlarda da organ nakli teknik ve uygulamalarında olumlu önemli etkiler yaratabileceği ön görülüyor. Nakledilecek insan organ ve dokularının yetersizliği ve noksanlığı, maalesef karşılanamayan ve devam edeceği ön görülen bir tıbbi ihtiyaç olarak varlığını sürdürüyor.

İnsan vücudunda hayvan organlarının kullanılabilmesi için en büyük vaatlerden birini mevcut araştırma ile domuz organları oluşturuyor. Domuz genomu, ne var ki; porsin endojen retrovirüsler (porcine endogenous retroviruses (PERVs)), adı verilen birlikte kültür ortamında bulundukları diğer hücrelere de geçebilen retrovirüsler barındırıyor.

Gen değiştirme, gen modifikasyonu teknikleri ile birlikte de, bu retrovirüsleri domuz genomundan ayrıştırmak mümkün hale geldi. Halihazırda mevcut araştırma ile domuzdan insana sağlıklı doku ve organ naklini mümkün hale getirecek bu uygulamada başarılı olundu. Şimdiye kadar canlı hayvan vücudu dahilinde olmasa da, hücre soyları üzerinde kültür ortamında denenen ve tutarlı olarak başarı gösteren uygulamarın sonunda George Church, Dong Niu ve diğer araştırmacılar yeni teknikler ile bu uygulamayı canlı hayvanlarda da gerçekleştirerek olumlu sonuçlar aldıklarını duyurdu.

Araştırma ekibi ilk olarak, domuz hücrelerindeki PERVlerin, eğer birlikte bir kültür ortamına ekilirse insan hücrelerine dönüştürülebileceğini gösterdi. Herhangi bir şekilde PERV'ler ile enfekte olmayan insan hücrelerinin bu kültür ortamında dönüşümden sonra enfekte oldukları da elde edilen gözlemler arasındaydı. Dolayısıyla bu durum, bilim insanlarının PERV'leri henüz domuz hücrelerinde iken, domuz vücudunda deaktive etme gerekliliğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar bu yolla, bir gün domuz doku ve organlarının transplantasyonunu da mümkün hale getirebilmeyi hedefliyor.

Bir sonraki aşamada, araştırmacılar domuz fibroblast hücrelerinde bulunan PERV virüslerini karakterize etti ve lokasyonları itibari ile haritalama yoluna gitti. Totalde 25 adet oldukları tespit edilen bu retrovirüsler, CRISPR adı verilen gen değiştirme ve manipüle etme tekniğine başvurularak 25 retrovirüsün bulunduğu tüm genomik bölgeler deaktive edilerek etkisiz hale getirildi. İleri derecede modifiye edilmiş hücrelerin bahsi geçen kültür ortamındaki veya organ içindeki hücre popülasyonu arasındaki varlıklarına karşın, hiçbir klon hücresi %90'ın üzerine PERV değişikliğine sahip olmadan büyütülemedi. Yani tüm retrovirüs alanları deaktive edilse de totalde yüzde 90 ve altında bir sonuç verimliliğinden fazlası elde edilemedi.

DNA tamiri yapan biyolojik faktörlerden hazırlanan bir karışımın eklenmesi ile, araştırma ekibi yüzde yüzlük bir PERV deaktivasyonu başarısı elde edebildi. Bu yolla hücrelerin tamamen retrovirüslerden temizlenmiş şekilde büyütülmesi sağlandı.




Kaynak: American Association for the Advancement of Science. "Scientists use gene editing to eliminate viruses in live pigs." ScienceDaily. ScienceDaily, 10 August 2017. <www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170810141605.htm>.

Makale Referans: Dong Niu, Hong-Jiang Wei, Lin Lin, Haydy George, Tao Wang, I-Hsiu Lee, Hong-Ye Zhao, Yong Wang, Yinan Kan, Ellen Shrock, Emal Lesha, Gang Wang, Yonglun Luo, Yubo Qing, Deling Jiao, Heng Zhao, Xiaoyang Zhou, Shouqi Wang, Hong Wei, Marc Güell, George M. Church, Luhan Yang. Inactivation of porcine endogenous retrovirus in pigs using CRISPR-Cas9. Science, 10 Aug 2017 DOI: 10.1126/science.aan4187




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir