Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Fosil kayıtları, ekolojik felaketlerin Dünya üzerinde birçok türün yok olmasına neden olduğunu gösteriyor. Bu felaketlerle ilgili ilginç olan ise 26 ila 30 milyon yılda bir, döngü gibi gerçekleşmiş olmaları. Bu süre aynı zamanda güneş sistemimizin, Samanyolu gökada düzlemini geçtiği zaman aralığı ile aynı.

Bu veriler bir arada düşünüldüğünde, bazı araştırmacıların önermelerine göre, gökada düzlemi içerisindeki gaz ve toz bulutları, uzaklara yayılmış kuyruklu yıldızların yörünge düzenlerini bozabilir ve gezegenlerle çarpışmalarını tetikleyebilir. Araştırmanın önermesine göre ayrıca, bunun altında yatan sebeplerden bir tanesi de karanlık madde olabilir.

Dünya üzerinde gerçekleşen ve türlerin yok olmasına neden olan olayların bazıları meteorların çarpması sonucu gerçekleşmiştir, geriye kalan olaylar ise büyük yanardağ patlamaları ve buna benzer felaketlerle bağlantılıdır. Meteor çarpması ve diğer büyük felaketler de hep 30 milyon yıllık bir döngü içerisinde gerçekleşmektedir.

New York Üniversitesi’nden yerbilimci Michael Rampino’nun da belirttiği gibi "bu felaket döngüsünde, Dünya dışından gelen etkinin ne olduğu ve nasıl felaketleri tetiklediği hala gizemini koruyor.’’ Rampino’ya göre, karanlık madde bütün bu felaketleri tetikleyen ve şu ana kadar farkına varamadığımız etken olabilir.

Bilim insanları hala karanlık maddenin ne olduğu konusunda tam anlamıyla bilgi sahibi değiller, fakat diğer objeler üzerindeki kütleçekimsel itmesi uzayda karanlık maddeden çokça bulunduğunu kanıtlıyor. Araştırmacılara göre, gökada düzleminde her bir ışıkyılı karesi, bir güneş kütlesinde karanlık madde içeriyor. Yani, gökbilimcilerin gözlemleyebildiği gaz ve toz bulutları gibi, uzayda gözlemlenemeyen karanlık madde bulutları bulunuyor. Bu karanlık madde de uzaklarda bulunan kuyruklu yıldızları yörüngesinden çıkartarak güneş sistemimizin içine itiyor ve çarpışmalara neden oluyor.

Rampino’ya göre, karanlık madde, itme kuvvetiyle kuyruklu yıldızları güneş sistemimizin içerisine sokması dışında dünya üzerinde direkt etkili de olabilir. Dünya gökada düzlemde karanlık madde bulutlarına yakın geçerken, bazı karanlık madde parçacıkları Dünya’nın kütleçekimine yakalanabilir ve bu yerçekimiyle beraber karanlık madde, Dünya çekirdeğinin etrafında yörünge oluşturabilir. Bu yörüngede dolanan karanlık madde nihayetinde çekirdeğe ulaşıp normal madde ile teması söz konusu olduğunda, ısıya dönüşen enerji çıkışı olabilir.

Yani, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayınlanan makaleye göre güneş sistemi gökada düzlemini geçerken karanlık madde ile çekirdeğin temasında, çekirdeğin sıcaklığı yüzlerce derece artabilir. Çekirdeğin artan sıcaklığı da volkanik hareketlerle yeryüzüne taşınabilir. Yeryüzüne taşınan sıcaklığın bir anda iklimi değiştirebilecek kapasitede olmasının yanısıra, milyonlarca tür de bu sıcaklıktan dolayı ölmüş olabilir.




Referans: Michael R. Rampino, Disc dark matter in the Galaxy and potential cycles of extraterrestrial impacts, mass extinctions and geological eventsMNRAS (April 1, 2015) Vol. 448 1816-1820 doi:10.1093/mnras/stu2708 First published online February 18, 2015




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir