Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Halen güneş sistemimiz içerisinde yer alan gezegenlerin nasıl oldukları konusunda ilginç bir şekilde detaylı bilgiye sahip değiliz. Elbette dışarıdan bakıp onları gözlemleyebiliyoruz ve birçok ülke solar sistemimiz içerisinde yer alan gezegenlere uzay aracı gönderebilecek kapasiteye sahip. Fakat, henüz-Venüs ve Mars dışında- yüzeylerine uzay aracı gönderip gerçekte nasıl göründüklerine dair fikir sahibi olamadık.

Güneş sistemimizdeki en ilginç gezegenlerden biri ise Uranüs. Dışarıdan bakınca mavi bir diski andıran Uranüs'le ilgili yüzeyinin buz ve kayalar ile kaplı olduğunu bilgisine sahibiz, fakat son araştırmalar gösteriyor ki Uranüs dışarıdan göründüğünden çok daha gizemli bir gezegen.

Yukarıdaki fotoğraf 1986 da Voyager 2 uzay aracından çekildi.  Dışarıdan bakınca da Uranüs özelliksiz mavi bir diski andırıyor. Uranüs'le ilgili şuana kadar -224 derece santigrat ile solar sistemimizin en düşük sıcaklığına sahip olduğu ve üzerindeki 560 mil yani 971 kilometre hızda oluşabildiği bilgisine sahibiz.  Yaygın olarak Uranüs’ün ekseninin eğik olduğunu biliyoruz fakat Uranüs’ün fotoğrafları, diğer gaz bulutlarından oluşmuş gezegenlerin örneğin Satürn’ün fotoğraflarında rastladığımız, renkli bulut bantlarını ve olağan fırtınaları göstermediği için Uranüs daha az özellikli gibi algılanıyor.

Arizona Üniversitesinden gökbilimci Erich Karkoschka, Voyager 2 ‘den 1986 da çekilen fotoğrafları tekrar inceledi. Fotoğrafları 1600 parçaya bölüp inceleyen araştırmacı, Uranüs’le ilgili eşi benzeri olmayan bulgulara ulaştı. Uranüs’ün güney yarım küresi diğer gaz bulutlarından oluşan gezegenlerde olduğundan farklı dönüyordu ve yüzlerce kilometre uzanan bulutlara sahipti. Gökbilimciler 300 yıldır Uranüs’ün dönüşü hakkındaki bilgilerin yalnızca %75’ine sahipti ve bu araştırmayla beraber Uranüs’ün dönüşü hakkında bütün bilgilere sahibiz.

Güney yarım kürenin enteresan rotasyonu Uranüs’ün alışılmadık özelliklerinin keşfedilmesi için bir fırsat. Bunun sebebini tam olarak bilmiyoruz fakat artık gökbilimciler nereyi araştıracaklarını biliyorlar. Eğer bu alışılmadık rotasyon bulunabilirse Uranüs yüzeyinin tam olarak nasıl olduğu konusunda daha detaylı bilgiye sahip olabileceğiz.




Kaynak: Geek.com


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir