Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir araştırma grubu, hamamböceklerinin orta midelerinde bulunan bir protein kristalini sekansladılar. Peki ama neden?

Çünkü hamamböceklerinin çoğu aslında süt üretmeseler de, bilinen tek doğum yapan hamamböceği türü olan Diploptera punctate, protein kristalleri içeren bir çeşit süt ile bebeklerini besliyor. Hamamböceği sütü, besi hayvanlarının sütüne kıyasla 3 kattan daha fazla besin içeriyor. Bilim insanlarına göre; gelecekte büyüyen popülasyonların beslenebilmelerinde, hamamböceği sütü büyük öneme sahip olabilir.

Bir böceğin süt üretmesi gerçekten de oldukça etkileyici. Fakat bilim insanlarını etkileyen gerçek biraz daha farklı; çünkü bu protein kristallerini her biri, aynı miktardaki bufalo sütüne kıyasla üç kattan daha fazla enerji içeriyor. Aynı zamanda yine günlük sütlere kıyasla kalorisi daha yüksek.

Açık bir şekilde, bir inekten süt sağar gibi hamamböceğini sağmak, çok gerçekçi bir seçenek değil. Bu sebeple bilim insanları, bu süt proteini kristallerini üretmekten sorumlu genleri sekansladılar ve laboratuvarda bu sütün üretilip üretilemeyeceğini araştırıyorlar.

Araştırmacılardan Sanchari Banerjee’ye göre; bu kristaller eksiksiz birer besin gibiler. Protein, yağ ve şeker içeriyorlar. Bu protein sekanslarına bakınca, bütün gerekli aminoasitlere sahip oldukları da görülüyor.

Bu süt yalnızca kalori-besin açısından yoğun değil, aynı zamanda yavaş salınımlı. Bu süt içerisindeki protein sindirildiği zaman, kristal eşdeğer oranda daha fazla protein salıyor ve sindirimin devamlılığını sağlıyor.

Bir şeyi bu noktada vurgulamakta fayda var. Bu yoğun protein kaynağı, kilo vermeye çalışanlar için uygun olmayacak gibi görünüyor ve muhtemelen de birçok batı beslenme şekli için bu besine gerek duyulmayacak. Çünkü hali hazırda batı beslenme şeklinde, insanlar günlük çok fazla kalori alıyorlar.

Fakat her gün yeteri kadar kaloriyi almakta güçlük çekenler için, hamamböceği sütü oldukça çabuk ve kolay bir yöntem olabilir. Oldukça küçük porsiyonlarda gerekli kalori ve besinin alınması sağlanabilir. Özellikle spor yapanların kullandıkları protein tozları ve aminoasit haplarına da alternatif olabilir.

Şimdi, bilim insanları sekansa sahipler ve bu kristali oldukça fazla miktarlarda üretmeyi umut ediyorlar. Tabii ki bu yöntem, hamam böceklerinin midelerinden kristalleri çıkartmaktan çok daha verimli.




İlgili Makale: doi:10.1107/S2052252516008903




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir