Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Hindistan cevizleri, tohumlarının çimlenmesini garanti altına almada hayati öneme sahip olan sert kabukları ile tanınırlar. Fakat Hindistan cevizinin sert kabukları başka bir konuda da önemli olabilir, depremlere ve doğal felaketlere karşı dayanıklı binaların yapımında bu kabuklardan ilham alabiliriz.

Hindistan cevizi ağaçları 30 metre uzunluğa kadar büyüyebilirler; ve eğer 30 metre yüksekten meyveleri düşecek olursa, kırılmamaları gerekir. Bu sebeple Hindistan cevizi meyvesinin kabukları oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu meyvenin, içerisindeki tohumları korumak için gelişmiş oldukça karmaşık bir kabuk yapısı var. Bu yapı 3 katmandan oluşuyor; en dıştaki kahverengi deriye benzeyen dış kabuk, lifli orta kabuk ve en içte bulunan tohumun gelişmesi için önemli meyve özünün etrafında bulunan iç kabuk.

University of Freiburg’dan bilim insanları; malzeme bilimciler ve inşaat mühendisleri ile birlikte, bu özel yapının mimariye nasıl entegre edilebileceği üzerine çalışma yürütüyorlar.

Bilim insanları yaptıkları çalışma kapsamında basınç makinesi ve darbe sarkacı kullanarak, Hindistan cevizi kabuğunun enerjiyi nasıl dağıttığını incelediler.

Bitki biyomekanikçisi Stefanie Schmier:

‘’Örneklerin kırılma davranışını analiz edip bunu mikroskopi ve bilgisayarlı tomografi bilgisi ile birleştirerek, enerji emilimi için mekanik olarak uygun yapıları belirlemeye çalıştık. ‘’

Araştırmacıların bulgularına göre; oldukça sert hücreleri barındıran en içteki katmanın damarlardan oluşmuş örgü benzeri yapısının, esneme gücüne karşı koymaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Bu katmandaki her bir hücre çok sayıda odunlaşmış halkadan oluşuyor ve birbirlerine paralel köprülerle eklemleniyorlar. En içteki bu katmanın damarlı ve örgü yapısının birbirlerine bağlanma açıları sayesinde Hindistan cevizi meyvesi gücü dağıtarak tohumlarını koruyabiliyor.

Hindistan cevizi meyvesinin kabuk yapısı içerisindeki belirli açılardan, tekstil liflerinin geliştirilmesinde faydalanılabilir; ve bu lifler de kırılmaya karşı iç ya da dış kaplamalar olarak kullanılabilir. Düşük ağırlıktaki yüksek enerji dağıtma kapasitesi, bu yapının taklit edilmesiyle geliştirilecek malzemelerin özellikle depremler, kaya düşmeleri ve diğer doğal ya da insan yapımı felaketlere karşı dayanıklı binaların geliştirilmesinde kullanılmasını sağlayabilir. Kapak fotoğrafında hindistan cevizinin iç kabuk yapısını görebilirsiniz.




Kaynak: Society for Experimental Biology (5 July 2016) Coconuts could inspire new designs for earth-quake proof buildings, Retrieved on 6 July 2016 from http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/sfeb-cci070116.php

Kapak Fotoğrafı: Plant Biomechanics Group Freiburg




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir