Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Southampton Üniversitesi'nden bilimciler, tekil beyin hücrelerini işaretleyerek beynimizin nasıl çalıştığına dair kavrayışımızı ilerletecek yeni bir teknik geliştirdiler.
Sinirbilimi araştırmalarında, tekil düzeyde hücreleri etiketlemek ve onların takibini yapabilmek oldukça zorlu bir iştir. Milyarlarca hücresi olan beynimizin her bir hücresini tekil düzeyde ayrıştırabilecek olmak ve aktivitelerini belirleyebilmek bu karmaşık organımızı anlayabilmemiz noktasında oldukça önemlidir.
Çoklu renkli RGB takibi olarak bilinen bu yeni işaretleme tekniği; tekil hücreleri üç temel rengin (kırmızı, yeşil ve mavi) rastgele bir kombinasyonu ile işaretleyebilmeyi sağlıyor.
Beyinlere, her biri, her 3 renk için bir floresan proteini üreten 3 viral vektörün bulunduğu bir çözelti enjekte ediliyor. Her tekil hücre, karakteristik bir filigran elde edebilmek için 3 renk kombinasyonunu alacak. Böylece araştırmacılar normalde birbirinden ayırt edilemeyen ve görünür olmayan hücreleri kodlayarak boyayabilecekler.
Hücre bir kez işaretlendiğinde bu işaret DNA'sı ile bütünleşiyor ve bu hücrede kalıtsal hale geliyor, yani yavru hücrelerde de aynı işaret görünür olabilecek.
Çoklu renkli RGB takibi araştırmasına öncülük eden ve Southampton Üniversitesi Biyoloji bölümünden Dr. Diego Gomez-Nicola; bu teknikle kendilerinin sinir hücrelerinin konumsal ve zamansal takibinin yapılabileceğini ıspatladıklarını söylüyor. Ve ekliyor:
"Çoklu renkli RGB takibi kullanımının dünyanın değişik yerlerindeki sinirbilimcilerin deneylerini nasıl dizayn edecekleri üzerinde yansımaları olacağını öngörüyoruz. Bu teknik bilim insanlarının daha önce cevap bulmakta güçlük çektikleri sorulara artık cevaplar üretebilmelerini mümkün kılarken, öte yandan da beynin nasıl çalıştığına dair kavrayışın gelişmesine katkı sunacak."
Araştırma Scientific Reports 'da yayınlandı.
Makale Referansı:
Diego Gomez-Nicola, Kristoffer Riecken, Boris Fehse, V. Hugh Perry. In-vivo RGB marking and multicolour single-cell tracking in the adult brain. Scientific Reports, 2014; 4: 7520 DOI: 10.1038/srep07520
Kaynak: University of Southampton
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
12 Kasım 2017
Hafıza: 10 Yıl Önce Görülen Resmi Tekrar Hatırlamak
05 Şubat 2018
Az Miktarda Alkol, Beyin Atık Sistemini Düzenliyor
29 Ocak 2017
Beynimiz LSD Etkisi Altında Nasıl Anlam Çıkarır?
29 Mart 2017
Birbirine Bağlı Anılar Nasıl Ayrılabilir?
01 Mayıs 2018
Bir Beyin Hasarı Kişiliğinizi Değiştirebilir mi?
08 Ocak 2015
Odaklanma Zorluğu mu Çekiyorsunuz?
20 Eylül 2016
Görme Merkezi Matematiksel İşlevler Kazanabiliyor