Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Bilimciler; bu sevimli dostlarımızı neden çocuğumuz gibi sevdiğimizi ortaya çıkardı.

Japonya'daki Azabu University'den bir araştırma ekibinin yaptığı bu yeni çalışmaya göre; köpeğinizin gözlerine baktığınızda, bu durum her iki türün de sevgi hormonunda (oksitosin) bir heyecan yaratıyor. Ve aynı mekanizma; annelerin yeni doğan çocuklarıyla bağ kurmalarına yardımcı oluyor.

İlginç bir şekilde, çalışma şunu gösteriyor; bizler, kurtlarla aynı fizyolojik bağlantıya sahip değiliz, bu yüzden de bu durum; evcil köpekgillere neden çok fazla takıntılı olduğumuzu açıklamaya yardımcı olmuyor. Aynı zamanda da köpeklerin vahşi kurtlardan bizim en yakın dostlarımız haline nasıl evrildiklerini de ortaya koyuyor.

Araştırmacılardan Miho Nagasawa; bulgularının, gözgöze gelmenin türler arası oksitosin temelli bir pozitif döngüyü kolaylaştırdığına ve ayarladığına destek sunduğunu söylüyor.

Nagasawa, önceki araştırmalarında; köpeklerin, sahiplerinin oksitosin seviyelerini etkileyebilme yetisine sahip olduklarını ortaya koymuştu. Fakat ekip, bir adım daha ileri giderek, köpeklerin bu süreci gerçekten etkileyip etkilemediklerini ortaya çıkarmak istedi. Araştırma için; ekip, 27 köpeği sahibiyle birlikte 2 yabancının olduğu bir odaya yerleştirdi. Daha sonra köpeklerin burunlarına tuzlu su ya da oksitosin spreylendi.

Burunlarına oksitosin spreylenen dişi köpeklerin, burunlarına tuzlu su spreylenen köpeklere kıyasla sahipleriyle belirgin bir şekilde daha fazla göz teması kurdukları görüldü. Hem köpeğin hem de sahibinin kan damarlarındaki oksitosin seviyelerindeki artış; direkt bir geri-besleme ilişkisini ortaya koyuyor. (Bazı nedenlerden dolayı; erkek köpekler oksitosin spreyine duyarlı olmadılar.)

Sonrasında ekip; köpeklerin doğumundan itibaren beraber oldukları sahiplerinin ve köpeklerin oksitosin seviyelerini incelediler, fakat köpeklerin sahiplerine bakma süreleri ve her ikisinin de damarlarındaki sevgi hormonu varlığı arasında bir bağ olmadığı bulundu.

Araştırmacılar; bu durumun binlerce yıl önce insanlarla yanyana yaşayan kurtların; ebeveyn-çocuk bağ mekanizmasını --insanlardan-- aşırdıklarını ve sonuç olarak da bizlerin bu evcil köpeklerle yakın bir ilişkiye sahip "bir beraber evrimleşme süreci" yaşadığımızı söylüyorlar.

Duke University 'den araştırmacılar Evan MacLean ve Brain Hare:

"Bulgular; köpeklerin, bizim ebeveyn duyarlılıklarımızdan, gözlerimize bakma davranışını kullanarak avantaj elde ettiklerini ve sosyal ödül hissi ve sahiplenme davranışı oluşturduklarını gösteriyor. Bu güçlü mekanizma ile köpekler kalbimizi çalmayı başarıyorlar ve aynı şekilde de biz de onların kalbini çalıyoruz" diyorlar.




Kaynak: Fiona Macdonald, "Dogs use the parent-child bonding mechanism to make us love them", http://www.sciencealert.com/dogs-use-the-parent-child-bonding-mechanism-to-make-us-love-them


Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir