Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Normalde iki mıknatıs birbirine yaklaştırıldığında, manyetik alanlar arası etkileşime bağlı olarak ya iter ya da çekerler. Tabi üzerlerine manyetik görünmezlik pelerini örtmediğiniz sürece! Geçtiğimiz günlerde Nature Communications dergisinde bulguları paylaşılan bir çalışma ile araştırmacılar manyetik görünmezlik pelerini tasarlamayı başardıklarını açıkladı. Üç boyutlu bu pelerinin içine manyetik bir nesne yerleştirildiğinde, çevredeki hiçbir manyetik alandan etkilenmediğini gösterdiler. Dışarıdan bakıldığında nesne manyetiklik özelliğini yitirmiş gibi gözükse de, aslında sadece pelerinin altına saklanmış oluyor.

Çin'in Hangzhou kentinde bulunan Zhejiang Üniversitesi'nden Yungui Ma liderliğinde gerçekleştirilen bu manyetik görünmezlik yöntemi, daha önce yapılan görünmezlik pelerinleri gibi meta-malzemelere (yinelenen desenlerle oluşturulan insan yapımı malzemeler) dayanıyor. Elektromanyetik dalgaları alışılmamış biçimlerde manipüle ederek işliyor.

Görünmezlik etkisini elde edebilmek için, araştırmacılar "çift katmanlı pelerin (İng. bilayer cloak)" adı verilen yeni bir tür görünmezlik pelerini kullanmış. Çift katmanlı pelerin ilk olarak 2012 yılında Barcelona Autonomous Üniversitesi'nden Alvaro Sanchez ve ekibi tarafından geliştirilmişti. Küresel yapıya sahip bu pelerin iki katmandan oluşuyordu: Süperiletken bir iç kabuk (tek-kristal YBCO'dan yapılma) ve ferromanyetik bir dış kabuk (bir nikel-çinko bileşiğinden yapılma).

Bu iki malzemenin karşıt manyetik davranışları var; bu da onların dış manyetik alan karşısında zıt tepkiler vermelerine neden oluyor. İçteki YBCO kabuk manyeti alanı dışarlarken, dıştaki nikel-çinko kabuk yoğunlaştırıyor. Bu malzemeleri dikkatle işleyip birleştirmek suretiyle, bilimciler bu karşıt etkilerin birbirlerini tümüyle iptal etmesini sağlamış ve böylece ortaya bir görünmezlik etkisi çıkmış. "En uygun durumda, bu iki ters etki tümüyle dengelenebilir. Dolayısıyla ikisi birlikte düşük frekanslarda dış manyetik alan üzerinde bir değişiklik yaratmaz," diye açıklıyor Ma.

Manyetik görünmezlik pelerininin, biyolojik deneylerde ve manyetik duyarlılığı olan ekipmanlarda, canlı organizmaları ve diğer nesneleri manyetik alanlardan koruyup, manyetik alanların da çarpıtılmadan nesnelerin etrafından dolaşmasını sağlamak gibi uygulamaları olabilir. Ayrıca manyetik ve metalik nesnelerin kapatılmasına gerek kalmadan metal dedektörlerinden geçmesini de sağlayabilir.

Bununla birlikte, şu anki tasarım uygulama aşamasından epey uzak. En büyük probem, pelerinin işleyebilmesi için süperiletken YBCO'nun sıvı nitrojen içinde 90 K'e kadar soğutulmasının gerekmesi. "Ayrıca kuramsal olarak düzgün dağılımlı bir alan varsaydık. Alan homojenliğini fazlasıyla yitirdiğinde pelerinin görünmezlik etkisinin ne hale geleceği konusunda tereddütlerimiz var," diyor Ma. Aşılması gereken tüm zorluklara rağmen, heyecan verici bir çalışma olduğu kuşkusuz.

"Makale, bizim manyetik pelerinler üzerine yaptığımız araştırmayı ilerletmiş. Çalışmaları bir kez daha gösteriyor ki, doğru akım ve düşük frekanslı elektromanyetik izge bölgeleri, gerçek pelerin uygulamaları için en uygun koşulları sağlayabilir. Statik ve düşük frekanslı manyetik alanlar pek çok teknoloji için önem taşıdığından, manyetik görünmezlik pelerinine ilişkin bu yeni bulguların önemli uygulamaları olacaktır," şeklinde yorumluyor Sanchez.

 




Kaynak: Phys.org, "Magnetic invisibility cloak shields magnets from magnetic fields"
< http://phys.org/news/2015-12-magnetic-invisibility-cloak-shields-magnets.html >




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir