Post Author Avatar
Erhan Güven
Sağlık Bakanlığı - Yazar
Viyana’da düzenlenen 2015 Avrupa Kanser Kongresi’nde sunulduktan hemen sonra New England Journal of Medicine’da yayınlanan çalışma sonuçlarına göre, meme kanseri tedavisi kılavuzlarında köklü değişiklikler yapılması kaçınılmaz görünüyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin (NIH) 2001 yılındaki mutabakat toplantısında alınan “memede sınırlı kanser nedeniyle uygulanan tedavi sonrasında, hastaların çoğuna, tümörün hormonal durumu, hastanın menopoz durumu ve koltuk altı kanser yayılıma bakılmaksızın çoklu kemoterapi (KT) uygulanması” yönündeki tavsiye kararından bu yana, yukarıdaki şartları sağlayan tüm hastalara KT verilmesi yaygın klinik uygulama haline geldi.

Bu süre içinde kullanıma giren ve meme kanseri için genetik bir tarama testi olan 21-gen testi (Oncotype DX®) sayesinde hastalığın gidişatı ile ilgili olarak, klinik verilerin ötesinde bilgiler sağlanması sayesinde, bu hastaların bir kısmı için farklı tedavi yöntemleri düşünülüp düşünülemeyeceği konusu merak uyandırdı. Yaygın kullanımı ile meme kanserine bağlı ölümleri azaltmasına rağmen, KT’nin az çok herkesçe bilinen yan etkileri ve çalışmalarda bazı seçilmiş hastalarda (örneğin hormon reseptörü pozitif olanlar) sadece hormon tedavisinin yeterli olabileceği yönünde sonuçlar elde edilmiş olması gibi nedenler, araştırıcıları, 21-gen testini merkezine yerleştiren ve 10253 hastanın ileriye doğru gruplara ayrılarak değerlendirildiği TAILORx’i (Tedavi İçin Bireyselleştirilmiş Seçenekler Belirleme Çalışması) tasarlama yönünde cesaretlendirdi. Alt grup analizleri devam eden çalışmadan elde edilen ilk sonuçlar, 21-gen testi sonucuna göre hastalığın tekrarı açısından düşük riskli kabul edilerek yan tedavi olarak KT verilmeksizin sadece hormonal tedavi uygulanan hormon reseptörü pozitif, HER-2’si negatif ve koltuk altına hastalık yayılımı olmayan hastaların ortalama 69 aylık takip süresince %98 gibi son derece iyi 5 yıllık sağkalım oranına işaret etmektedir.

Genetik test sonucuna göre orta riskli kabul edilen hastalar ise sadece hormon tedavisi verilenler ve hem KT hem de hormon tedavisi verilen şeklindeki iki gruba rastgele dağıtıldılar. Merakla beklenen bu aşama sonuçlarınınsa derlenmeye devam edildiği ve önümüzdeki yıl kongrede sunulabileceği bildiriliyor.

Her ne kadar hatırı sayılır sayıdaki meme kanseri hastasının tedavi planında KT kullanımını engelleyerek, kökten bir değişiklik yapma potansiyeline sahip olsa da, 21-gen testinin yaklaşık 12500TL’lik maliyeti ve ortaya koyduğu sonuçların mevcut kılavuzlarla birlikte hâlihazırda oluşturduğu iki başlı durum nedeniyle, önümüzdeki günlerde konu üzerinde yoğun tartışmalar ve çalışmanın acımasız eleştirel değerlendirmesinin yapılması beklenmelidir.




Kaynak: 10.1056/NEJMoa1510764



Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir