Post Author Avatar
Melis Soyumgürbüz
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen
Refah seviyemiz eskisine oranla artmasına rağmen pek çoğumuzun çok daha fazla çalıştığını düşünüyorum. Giderek daha da yoğunlaşan ofis programlarında, çalışanlar çoğunlukla yıllık izinlerini es geçmeyi yeğliyorlar. Türkiye gibi tatil beldesi bol olan bir ülkede bile küçük tatil kaçamaklarını dahi kendilerine çok görüyorlar. Ancak bu durum sadece bizim ülkemize mahsus değil Amerika’da yapılan yeni bir çalışmaya göre geçtiğimiz sene Amerikan vatandaşlarının yarısı tatile çıkmamış.

Ancak araştırmalar bu ara vermeden çalışma durumunun sağlık açısından fazlasıyla zararlı olabileceğini gösteriyor. Evet, insanlar çoğunlukla boş zamanın ve boz zaman aktivitelerinin sağlık açısından yararlı olduğunu bilirler ancak bunun gerçekliğini neye dayandırırlar bilinmez. Bu yazı bu gerçekliği ortaya koyuyor.

Başlangıç için, eğer her yıl çalışmaya en az bir kez ara vermiyorsanız uzun süren stresli dönemlerin kalp problemlerini tetiklediğini bilmelisiniz. 2012’de uzun çalışma saatleri ve koroner kalp hastalığı arasındaki ilişki üzerine yapılan çalışmada bulgular günde 8 saatten fazla çalışan insanların yüzde 40 daha fazla kalp rahatsızlığı riskine sahip olduklarını ortaya çıkardı. Bu sadece basit bir korelasyon değil, rahatsızlıkların başlıca nedenleri arasında stres, dinlenme eksikliği ve yetersiz uyku başı çekmekte.

Başka bir örnek de 1948 yılından bu yana üç nesil boyunca kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini araştıran the Framingham Heart Study. Çalışmanın bazı sonuçları tatil yapmayı birkaç yıl atlayan kişilerin kalp krizi riskinin %30 arttığını gösterdi.

Hem kalbinizin hem de aklınızın tatile ihtiyacı olduğu oldukça açık. Bu günlerde muhtemelen iş ara verdiğinizde bile laptopunuzu beraberinizde taşıyorsunuz. Yapılan çalışmalar bunun yapılmaması gereken bir hareket olduğunu söylüyor. Bilişsel süreçler üzerine yapılan araştırmalarda biraz mola veren insanların daha yaratıcı olabildikleri, uzun süre masada oturanların ise ileriki yaşlarda düşüncelerinde körelmeler olduğu ortaya çıkmıştır. İş yerinden uzakta geçirilen birazcık zaman bile döndüğünüzde sizi çok daha yaratıcı yapacaktır.

Sahilde uzanmanın ya da tarihsel yerlerde selfie'ler çekilmenin akıl sağlığına da oldukça faydası olduğu gözlendi. Psikolojiyi iyi yönde etkileyen tatil depresyonu da azaltıyor. Gözlemsel çalışmalardaki bir trend daha fazla tatil yapan insanların daha az depresyona girdiklerini gösterdi. Bütün bunlar tatilin stresi azalttığını ortaya koyuyor.

Hollandalı psikolog Jessica de Bloom, uluslar arası bir çalışma yürütürken, tatilin neden olduğu iyi duyguların tartışılmaz olduğunu belirtmiştir. “ İnsanlar tatil sırasında kendilerini daha sağlıklı hissederler. Daha iyi bir psikolojiye sahiptirler. Gerginlikleri daha azdır. Ve ayrıca daha yüksek enerji hissederler bu da hayattan daha fazla tatmin olmalarına neden olur.”

Peki, tatil dönüşündeki dolu e-mail kutusuyla ve tatil sonrası sendromuyla nasıl başa çıkacağız? De Bloom, kişinin tatil dönüşünde bu iyi psikolojinin hızlı bir şekilde dağıldığını söylüyor. Ancak, tatilden kaynaklanan diğer faydaların hala sürdüğünü bu nedenle psikoloji değişiminin tatilden kazanılan tek şey olmadığını öne sürüyor. De Bloom bunu, “Bu biraz da eğer tekrar tekrar yorulacaksak neden uyuyoruz demek gibi” örneğiyle açıklamakta.

Yani belki de çalışmayarak geçirdiğiniz güzel zamanları ve izinlerinizi bir dengeye oturtmanızın zamanı gelmiştir. Patronunuza, gönül rahatlıyla, izninizin sağlık nedeniyle olduğunu söyleyebilirsiniz

 




Kaynak : “Science says your body needs vacations, and here's why ,“ http://www.sciencealert.com/your-body-needs-vacations-and-here-s-why




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir