Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Söylenenlere bakılırsa harika-materyal grafenden yapılmış ampuller bu yılın sonunda satışa sunulacak. Daha parlak, daha ucuz, uzun ömürlü ve en iyi LEDlere kıyasla %10 daha az enerji kullanacak olmasından kaynaklı da oldukça umut verici olacağa benziyor.

Parlaklığı ayarlanabilir ampul, grafenle kaplı LED şeklinde filaman içeriyor.Dünyanın ilk iki boyutlu materyali olan grafen, yalnızca bir atom kalınlığında (saç telinden 1 milyon kat daha ince) ve çelikten 200 kat daha güçlü , süper-esnek ve aynı zamanda da daha iletken. Bu özelliklerinden dolayı da grafene "harika materyal" ünvanı verilmiş. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, grafen ilk kez pazara çıkmış olacak.İngiltere'deki University of Manchester'dan araştırmacılara göre;  ilk kez 2004 yılında keşfedilen grafenin iletkenlik kapasitesi, bu ampulleri oldukça verimli kılacak.

Araştırmacılar; grafen ampullerinin; materyalin keşfinden 11 yıl --bilimsel zamanlamaya göre çok kısa bir süre-- sonra gerçeklik kazanmasının grafen ürünlerinin giderek yaygınlaşacağının bir göstergesi olduğunu söylüyorlar. Araştırmacılardan Colin Bailey; bunun yalnızca bir başlangıç olduğunu, grafen temelli uygulamaların giderek gelişeceğini söylüyor.

Bailey'nin haklı olduğunu söylemekte bir sakınca yok, çünkü evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız enerjide %10'luk bir tasarrufu sağlayabilmek büyük bir başlangıç olacak.

grafen-yapısı-bilimfilicomEn basit formunda grafen; altıgen şeklinde dizili tek katman karbon atomlarından oluşuyor. Mikroskop altında gözlemlendiğinde petek görüntüsüne benziyor ve bu yapıda oluşu inanılmaz güçlüğünün arkasındaki sır aslında.


Kendi grafeninizi bir parça bant (bildiğimiz kırtasiye bandı) ve biraz grafit kurşun kalem ucu kullanarak yapabilirsiniz. Ancak endüstriyel düzeyde grafenin üretimi biraz karmaşık bir hal alıyor. Bir parça grafiti bir atom kalınlığına getirmek makul kolaylıkta, ancak büyük grafen levhaları üretmek oldukça karmaşık ve biraz da pahalı. Bilim insanları üretim fiyatını düşürmenin yolları üzerinde hala çalışıyorlar.


Manchester'da Mart ayında açılan National Graphene Institute 'e 35'in üzerinde şirket; grafen ürünlerini geliştirmeye başlaması noktasında partner oldu. Hızlı şarj olan bateriler, esnek dokunmatik ekranlar ve hafif uçaklar grafen temelli teknolojilerden yalnızca birkaçı. Gerçekten de şimdiye kadar imkanlar sınırsız gözüküyor. Sanırım bilimcilere grafenin "ne yapabildiği" yerine "ne yapamadığını sormak" daha mantıklı olacaktır. Ampuller yalnızca bir başlangıç. Bekleyelim ve görelim.




Kaynak: The University of Manchester, http://www.manchester.ac.uk/discover/news/article/?id=14206
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir